Vlade polako priznaju kriptovalute i prihvataju ih velike kompanije širom sveta. Kripto coin-i kao što su Bitcoin i Ethereum pomogli su porastu novih digitalnih sredstava. Jedno takvo digitalno sredstvo su NFT.

Akronim NFT, koji je postao popularan i u finansijskom i u umetničkom svetu, označava ne-zamenljive tokene. NFT je jedinstveni identifikator koji može da dokaže vlasništvo nad digitalnom robom. Oni pretvaraju digitalna umetnička dela i druge kolekcionarske predmete u jedinstvenu, proverljivu imovinu kojom se lako trguje na blokčejnu.

Do dolaska NFT-a, digitalna umetnost nije imala vrednost na isti način kao remek dela Monea ili Pikasa. To je jednostavno zato što se digitalno delo može lako kopirati pritiskom na dugme, što ga čini gotovo nemogućim razlikovati od originala.

Termin NFT jasno predstavlja da se ne može niti menjati niti razmeniti jer ima jedinstvena svojstva. Fizička valuta i kriptovaluta su zamenljive, što znači da se mogu trgovati ili razmenjivati jedna za drugu.

Primeri NFT-a

Fenomen na NFT tržištu su ograničene umetničke kolekcije kao što su Cryptopunks, Bored Ape Yacht Club and Cool Cats. Svaka od ovih kolekcija je ograničena na 10.000 komada digitalne umetnosti. Svakog dana se proda 1000 NFT umetničkih dela. Poput tradicionalnih umetničkih dela pronađenih na aukciji recimo Christie’s-a ili Sothebi’s-a, što je umetničko delo ređe, to je veća cena za njega.

Preostala trećina od 10.000 Cryptopunks kolekcije je prodata za preko 472 miliona evra. Ovo pikselizovano umetničko delo pokazuje potencijal prodaje NFT-a u budućnosti.

Drugi primer su predmeti u igri – NFT-ovi su izazvali značajno interesovanje programera igara. NFT mogu pružiti mnogo prednosti igračima. Obično, u onlajn igrici, možete kupiti predmete za svog lika, ali to je to što se tiče toga. Pomoću NFT-a možete nadoknaditi svoj novac prodajom predmeta kada završite sa njima.

Kako funkcioniše NFT?

Većina NFT-ova nalazi se na blokčejnu Ethereum kriptovalute, distribuiranoj javnoj knjizi koja beleži transakcije. NFT-ovi su pojedinačni tokeni sa vrednim informacijama uskladištenim u njima. Pošto imaju vrednost koju prvenstveno određuju tržište i potražnja, mogu se kupiti i prodati baš kao i druge fizičke vrste umetnosti. Jedinstveni podaci NFT-a olakšavaju verifikaciju i validaciju njihovog vlasništva i prenos tokena između vlasnika.

Koji su rizici kupovine NFT-a?

NFT nisu sigurna investicija. U stvari, mnogo više liče na  spekulativnu investiciju. Opet, poređenje sa sportskim kartama izgleda prikladno, iako bi ih neko mogao smatrati drugim spekulativnim sredstvima kao što su patike, tašne ili umetnine. Oni ne proizvode nikakav novčani tok.

Pošto NFT-ovi ne proizvode novčani tok, jedini način da zaradite novac je ako neko drugi dođe i bude spreman da plati više za njih.

Kao i sve kolekcionarske predmete, kupujte ih zato što ih volite, a ne da biste zaradili novac. Kupujte umetnost jer volite da je gledate ili vam donosi radost.

Ipak, ako želite da se uključite, možda nećete morati da skupljate ogromne količine novca da biste započeli.Neki NFT-ovi su relativno jeftini, što omogućava ljudima da dobiju deo akcije po manje ekstravagantnim cenama.