KUPOVINA,TRGOVINA I INVESTICIJE

Evo glavnih razloga zašto mnogi ljudi danas poseduju kriptovalute. Ako je vaše pitanje bilo o tome šta možete da uradite sa kriptovalutama, onda morate ovo da pročitate.

Jeftini transferi novca, jedna od najvećih prednosti bitkoina je to što, u poređenju sa drugim elektronskim sistemima plaćanja, ima veoma niske troškove transakcije. Naknada za transakciju bitkoina nije ni približno tako skupa kao naknade za transfere novca koje posreduju banke, kreditne kartice i komercijalni softver.

Bitcoin koriste imigranti da po niskoj ceni šalju novac kući svojim najmilijima. Ovo je jedan od glavnih razloga zašto su se zemlje poput Salvadora i Centralnoafričke Republike okrenule bitkoinu za svoje građane.

Alternativno čuvanje bogatstva, kriptovalute kao što je bitkoin mogu se koristiti kao skladište bogatstva baš kao i vaš fizički novac. Kriptovalute se čuvaju u novčanicima kojima niko drugi ne može pristupiti.

Iako bi vaši bankovni računi i imovina mogli biti zamrznuti, to se ne može reći za kriptovalute u vašem novčaniku jer samo pojedinac sa privatnim ključevima digitalnog novčanika može imati pristup njemu.

Možete kupiti kripto imovinu koju ćete držati na kratkoročnoj ili dugoročnoj osnovi.

Obavljanje privatnih transakcija, mnogi više vole da danas obavljaju transakcije sa kriptovalutama jer im gotovo niko ne može ući u trag. Kriptovaluta omogućava korisnicima da vrše anonimne finansijske transakcije.

To znači da pojedinci mogu da vrše transfer novca bez potrebe da objasne banci zašto šalju veliku sumu novca, koji su izvori sredstava i kome ih šalju, što može odložiti transakciju i uključiti nepotrebne birokratske procese .

Putujte svetom i dalje,kriptovaluta je porasla otkako je zvanično lansirana 2009. Digitalne valute se prihvataju kao plaćanje putovanja. Najbolji turistički agenti prihvataju Bitcoin kao način plaćanja za rezervisanje letova, iznajmljivanja automobila i hotela.

Rast tržišta bitkoin bankomata takođe znači da su putnici sada u mogućnosti da konvertuju svoju kriptovalutu u lokalnu valutu u većini velikih gradova širom sveta. Ako niste tip koji ne želi da se kreće sa fizičkim novcem, onda bi ovo trebalo da bude dobra opcija za vas.

Plaćanje roba i usluga,bitkoin i druga kripto sredstva kao što je dogecoin se koriste za plaćanje robe i usluga kako onlajn tako i fizički. Tesla, NBA Mavericks i mnoge druge kompanije sada prihvataju dogecoin za robu i usluge.

Pomoću bitkoina, možete kupiti luksuzne automobile poput Lamborghinija, dok će Tesla kompanija Elona Muska uskoro prihvatiti BTC za kupovinu vozila na električni pogon. Takođe možete kupiti niz drugih luksuznih dobara kao što su umetnost, fina vina i nekretnine pomoću kriptovaluta.

Kupovina, trgovanje i Investiranje

Kupovinu, trgovanje i investiranje možete  obavljati na raznoraznim menjačnicama kriptovaluta poput najpoznatijih Binance,Coinbase,Crypto.com, Kraken, Kucoin…

Postoje razne strategije koje investitori koriste za trgovanje u daljem tekstu možete videti par primera:

Dnevno trgovanje, ova strategija trgovanja uključuje zauzimanje pozicija i izlazak istog dana. Cilj trgovca dok usvaja takvu trgovinu je da uknjiži profit usred kretanja cena u toku dana u kriptovaluti po svom izboru. Za uspešnu trgovinu, investitori se često oslanjaju na tehničke indikatore kako bi otkrili ulazne i izlazne tačke za određenu kriptovalutu.

Skalpiranje,ova strategija trgovanja uključuje korišćenje povećanog obima trgovanja za knjiženje profita. Iako postoji rizik, pametan trgovac vodi računa o zahtevu za maržom i drugim važnim pravilima kako bi izbegao loša trgovačka iskustva. Skalperi analiziraju kripto imovinu, prošle trendove, količine i biraju ulaznu i izlaznu tačku u roku od jednog dana.

“Dollar cost averege” (DCA), kada je u pitanju pronalaženje savršene ulazne i izlazne tačke na kripto tržištu, najbolje je pretpostaviti da je tajming tržišta gotovo nemoguće. DCA se odnosi na ulaganje fiksnog iznosa u redovnom intervalu. Ova strategija pomaže investitorima da se izbore sa glomaznim poslom određivanja vremena tržišta i izgradnje bogatstva na duži rok.

Međutim, izlazna strategija takođe može biti nezgodna u DCA stilu. To zahteva proučavanje tržišnog trenda i razumevanje tržišnog ciklusa.

“Long term investment”, ovaj tip trgovanja, ulaganja je na duže staze, dakle, ako verujete da će tehnologija zasnovana na blokčejnu eksplodirati u budućnosti, dugoročno ulaganje u kriptovalute može biti odlična opcija.

Međutim,čitajući sve ove strategije ključno je imati na umu da ulaganje u kriptovalute izlaže vašu investiciju volatilnosti i brojnim rizicima, dakle investirajte samo ono što možete sebi priuštiti da izgubite.